Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

«Έι Γιώργη! Λίγες μέρες ακόμη έμειναν και μετά… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!» Αυτή η φράση επενδυμένη με την σχεδόν τραγουδιστή επτανησιακή φωνή της γιαγιάς μου είναι απόλυτα ταυτισμένη με τον κάθε Σεπτέμβρη των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων. Το καλοκαίρι που είχα πιστέψει ότι θα κρατούσε για πάντα ξαφνικά είχε εξανεμιστεί και χωρίς να το έχω καταλάβει βρισκόμουν να διαλέγω τα σχολικά είδη για την καινούργια σχολική χρονιά.   

         Ωστόσο, όσο δυσάρεστη και αν ήταν η συνειδητοποίηση του τέλους των διακοπών και της ελευθερίας, όσο αγχωτική κι αν ήταν η αναμονή των νέων απαιτήσεων μιας μεγαλύτερης τάξης, πάντα όταν ανακαλώ το συναίσθημα εκείνων των ημερών του πρώτου μισού του Σεπτεμβρίου, θα εντοπίσω συνάμα μια προσμονή και ίσως και λίγο κρυφό (μη μας περάσουν και για τίποτα σπασικλάκια) ενθουσιασμό. Αυτά τα συναισθήματα, άγχος, ανασφάλεια αλλά και προσμονή και ενθουσιασμός σε διαφορετικές κάθε φορά αναλογίες κάνουν την εμφάνισή τους στις περισσότερες από τις μεταβάσεις της ζωής μου.

         Η μετάβαση στη ζωή είναι η αλλαγή – προβλεπόμενη ή απρόβλεπτη – και σε κάθε περίπτωση απαιτείται μια διαχείριση από το άτομο. Οι μεταβάσεις δε θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά από την επαγγελματική ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι συχνά εξαιτίας αυτών των μεταβάσεων έρχονται αντιμέτωποι με την επαγγελματική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Στη διαχείριση αυτών των μεταβάσεων στην επαγγελματική ζωή, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η αναστοχαστικότητα που προσφέρεται μέσα από τη διαδικασία της συμβουλευτικής για τη σταδιοδρομία. Η αναστοχαστικότητα αποτελεί την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να αξιολογούμε το περιβάλλον μας. Μέσω αυτής λοιπόν το άτομο έχοντας αξιολογήσει τις δυνατότητές του, βρίσκεται σε θέση να σχεδιάσει το μέλλον του εναρμονίζοντάς το με το περιβάλλον και την προσωπική και επαγγελματική του ανάπτυξη. Επίσης προσδιορίζει την επαγγελματική του ταυτότητα βρίσκοντας εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της μετάβασης ενώ βοηθάει και στον προσδιορισμό των ρόλων. Ουσιαστικά η αναστοχαστικότητα είναι η διαδικασία με την οποία διαμορφώνεται η προοπτική και ο σχεδιασμός του μέλλοντος του ανθρώπου.  

         Ο Σεπτέμβρης είναι συνδεδεμένος για πολλούς με το νέο ξεκίνημα. Μπροστά σε κάθε νέο ξεκίνημα ας επεξεργαστούμε με προσοχή τα δεδομένα με υπευθυνότητα και συγκεκριμένη στοχοθεσία και ας προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας με τον ευνοϊκότερο τρόπο για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή μας.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι

Κλείσιμο
Κλείσιμο
Scroll To Top