Νέα

Φτου και βγαίνω

Και ξαφνικά μπήκαμε σε καραντίνα! Μια πανδημία ερχόμενη από το πουθενά ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις ζωές όλων μας. Ενώ κανένας μας δεν το περίμενε, βρεθήκαμε έγκλειστοι και σε απόλυτο περιορισμό, βιώνοντας έτσι μια κατάσταση που έμοιαζε πολύ μακρινή για την δική μας χώρα.

Έλεγχος για τα πάντα ακόμα και για λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μας, προκειμένου να καταφέρουμε να προστατευτούμε από αυτό που συμβαίνει. Μια μάσκα και ένα αντισηπτικό στο χέρι έγιναν τα καθημερινά αξεσουάρ όλων μας, συνδυαστικά με ένα μήνυμα που δικαιολογούσε την κάθε μετακίνηση μας στο 13033.

Τα μέτρα να αυξάνονται και η κατάσταση ολοένα και να χειροτερεύει και να απομακρύνει τις ελπίδες μας για μια επιστροφή στην κανονικότητα. Κυρίαρχα συναισθήματα ο  φόβος για εμάς και τους αγαπημένους μας, σε συνδυασμό με αγωνία για το μέλλον ειδικά για όσους βρίσκονται στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας, όπως και εγώ.  

Έχοντας πρόσφατα αποφοιτήσει από τη Γαλλική Φιλολογία αναζητούσα μια μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αντιλαμβανόμενη την δυσκολία εύρεσης εργασίας και μάλιστα σε μια εποχή προ-κορονοϊού, απογοητευόμουν καθημερινά καθώς δεν μπορούσα να βρω κάτι σταθερό και σχετικό με το αντικείμενο το οποίο είχα σπουδάσει. Βλέποντας πως η κατάσταση που επικρατεί  στην αγορά εργασίας παγώνει, πάγωσαν ταυτόχρονα και οι δικές μου ελπίδες.

Γνωρίζοντας πλέον πως η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας δεν ήταν το μόνο εμπόδιο, μπήκα στην διαδικασία να σκέφτομαι και άλλες εναλλακτικές λύσεις που όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μου. Οι επιλογές μου περιορίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ενώ περίμενα με ανυπομονησία να έρθει η ώρα που θα έχω το πτυχίο στα χέρια μου, μπήκα ξανά σε μια διαδικασία αναμονής. 

Παράλληλα με την αναζήτηση κάποιας θέσης εργασίας και προκειμένου να ενισχύσω το βιογραφικό μου, ξεκίνησα να συμμετέχω στο εργαστήριο επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής «Μιχάλης Κασσωτάκης» του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό προκειμένου να ολοκληρωθεί  απαιτούσε πρακτική άσκηση. Άλλο ένα εμπόδιο λοιπόν που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί, ειδικά όταν υπάρχει ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. 

Για καλή μου τύχη, για την πρακτική άσκηση του προγράμματος μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω της WorkWise να γίνει εξ αποστάσεως και ενώ φοβόμουν πως η μέρα που θα έπαιρνα την πιστοποίηση θα αργούσε, τώρα κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο. Φυσικά λόγω της κατάστασης υπήρξαν αναβολές και καθυστερήσεις και βγήκαμε εκτός χρονοδιαγράμματος, μιας και η κατάσταση αυτή μας βρήκε όλους απροετοίμαστους.  

Γνωρίσαμε τι σημαίνει διαδικτυακή εκπαίδευση και εργασία στην πράξη και πως με την κατάλληλη βοήθεια, θέληση και  καθοδήγηση μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί τα πράγματα να μην έγιναν όπως ακριβώς τα περιμέναμε, όμως τελικά όλα ήταν για καλό.

Όπως περιγράφει και ο Krumboltz στην θεωρία του τυχαίου, πρέπει να μάθουμε πώς να επωφελούμαστε από απρόοπτα γεγονότα και πώς αυτά μπορεί να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά την πρακτική μας, έμπειροι επαγγελματίες του χώρου ήταν εκεί για εμάς, να μας συμβουλεύουν, να μας κατευθύνουν και να μας μάθουν πως να  χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία και τα μέσα που είναι απαραίτητα για αυτή την δουλειά. 

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, ελπίζω σε μια δουλειά στην οποία θα μπορώ να αξιοποιήσω όλα τα εφόδια που απέκτησα μέσω της πρακτικής μου και που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου. Εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης και γνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη από όλες τις πλευρές, η προσπάθεια που απαιτείται καθώς και η υπομονή που χρειάζεται είναι μεγάλη.

Παρόλα αυτά πλέον μπορώ να πω ότι αισθάνομαι πιο σίγουρη για τον εαυτό και τις δυνατότητες μου και ότι στο μέλλον μέσω της εμπειρίας που απέκτησα θα έχω περισσότερες ευκαιρίες για μια θέση στην αγορά εργασίας, δουλεύοντας πάνω σε ένα αντικείμενο που πραγματικά με ενδιαφέρει να ακολουθήσω και να εξελιχθώ: τη συμβουλευτική σταδιοδρομία.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι

Κλείσιμο
Κλείσιμο
Scroll To Top