Η πραγματικότητα
Αρχές του 2020 και ο κορωνοϊός χτυπά την πόρτα και της δικής μας χώρας, της Ελλάδας, αφού το πρώτο κρούσμα εμφανίζεται το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μια νέα υγειονομική και οικονομική/εργασιακή πραγματικότητα ξετυλίγεται πλέον μπροστά μας. Τα περιοριστικά μέτρα (π.χ. το lockdown) που λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία επηρεάζουν την εργασιακή ζωή εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η πανδημία επηρεάζει ταυτόχρονα την προσφορά και την ζήτηση με αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση σε παγκόσμιο επίπεδο και τις άμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας (απολύσεις, μείωση ωρών εργασίας, μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους).
Οι δραματικές αυτές οικονομικές αλλαγές διαμορφώνουν μια ζοφερή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Κυριότεροι τομείς της οικονομίας και της εργασίας οι οποίοι πλήττονται λόγω της πανδημίας είναι η εστίαση, ο τουρισμός, τα ταξιδιωτικά γραφεία και τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς. Οικονομική ύφεση, αύξηση της ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση ψυχολογικών προβλημάτων λόγω αυτής, αλλά και λόγω του εγκλεισμού (lockdown), διακοπή σταδιοδρομίας για αρκετούς εργαζόμενους και αναγκαστικές αλλαγές εργασίας, στροφή στις δημόσιες υπηρεσίες (ψηφιακές και μη), κυρίως στις υγειονομικές.
Οι τάσεις
Μια από τις πρώτες τάσεις που παρατηρήθηκαν από τους πολίτες όλων των χωρών, ήταν η στροφή τους στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών κυρίως σε υγειονομικό επίπεδο (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ.), αλλά και σε οικονομικό, μέσω της χρήσης των ψηφιακών πλατφορμών για να λάβουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη από τις κρατικές υπηρεσίες. Μέσα από αυτήν την υγειονομική κρίση, ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό (ανάλογα με την χώρα) η εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και αυτό θα πρέπει να κάνει τις κυβερνήσεις να αντιληφθούν πως η εύρυθμη λειτουργία και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί επένδυση και όχι «σπατάλη» πόρων.
Η επόμενη τάση που ακολούθησε, αφού οι πληθυσμοί έπρεπε να ακούσουν τις κυβερνήσεις τους και τους ειδικούς και να παραμείνουν στα σπίτια τους (τα οποία λειτουργούσαν ως «εστίες υγείας»), ήταν η εφαρμογή της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους πολίτες. Η τηλεργασία ως μορφή εργασίας δεν είναι προφανώς κάτι νέο, ωστόσο με την εκδήλωση της πανδημίας εφαρμόστηκε άμεσα από την συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών, μεγάλων και μη, οι οποίες είχαν δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο (ψηφιακές πλατφόρμες, μέσα επικοινωνίας και διαδικτυακές εφαρμογές) για να προχωρήσουν στην υλοποίησή της. Σύμφωνα με έρευνα της Global Workplace Analytics οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 76% εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι, ακόμα και μετά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, αφού μέσα από αυτόν τον τρόπο εργασίας είδαν να βελτιώνεται αισθητά η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.
Τέλος, άλλη μια τάση που δημιουργήθηκε λόγω του COVID-19, είναι η ρευστότητα στην αγορά εργασίας. Πλέον, η σταδιοδρομία του κάθε εργαζόμενου είναι λιγότερο προβλέψιμη, λιγότερο σταθερή, λιγότερο γραμμική σε σχέση ακόμα και με το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Ειδικότερα, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, η ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα επέλθει, κάνει την χρήση του Η/Υ, των διαδικτυακών εφαρμογών και των ψηφιακών πλατφορμών απαραίτητη για κάθε εργαζόμενο, όποιο και αν είναι το επάγγελμά του. Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα και πως μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην μετά-κορωνοϊό εποχή;
Οι λύσεις
Το κλειδί για να κατακτήσουμε την νέα εποχή στον χώρο της εργασίας είναι η δια βίου μάθηση και εκπαίδευση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας. Θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνουμε τον εαυτό και να εμπλουτίζουμε το εργασιακό μας προφίλ με δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις που φέρνει η νέα πραγματικότητα στην μετά-κορωνοϊό εποχή, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες που οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε και να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ολοκληρωμένοι ως επαγγελματίες.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, οι λύσεις προκύπτουν από τα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην μετά-COVID εποχή. Σημαντικά βήματα όπως:
- Δημιουργία ενός ενημερωμένου, ολοκληρωμένου βιογραφικού, το οποίο είναι απαραίτητο στην εποχή μας. Επίσης, λόγω και της ευρείας χρήσης πλέον του Internet θα πρέπει να έχουμε και την αντίστοιχη διαδικτυακή παρουσία (προφίλ LinkedIn)
- Αναζήτηση εργασίας σε κλάδους που πιθανόν να έχουν ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (π.χ. νέες τεχνολογίες, επαγγέλματα υγείας κλπ.)
- Βελτίωση των δεξιοτήτων μας μέσα από την παρακολούθηση online σεμιναρίων & εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
- Πίστη στον εαυτό μας και πραγματική γνώση των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος
- Βοήθεια από κάποιον ειδικό, οποίος μπορεί να μας συμβουλέψει ώστε να χαράξουμε μια νέα επαγγελματική πορεία και να αναζητήσουμε νέους επαγγελματικούς στόχους στην καινούρια αγορά εργασίας που διαμορφώνεται
Ακολουθώντας τον σωστό βηματισμό, θα αφήσουμε πίσω μας το ταχύτερο δυνατό την παρούσα υγειονομική κρίση και θα είμαστε έτοιμοι για την νέα συναρπαστική εποχή τεχνολογικής ανάπτυξης και προόδου που ξετυλίγεται μπροστά μας.